Biztonságpolitika, történelem, hadászat, világpolitika

Paracord

A taktikai és stratégiai atomfegyverek

2022. október 08. - Jäger.

A nukleáris vagy atomfegyverek a maghasadás illetve magfúzió révén képesek tömegpusztításra (az előbbiek az atombombák, utóbbiak pedig a hidrogénbombák), így egyszerre milliók megölésére alkalmasak. A történelemben legelőször a nácik kísérleteztek atomfegyverekkel, majd az Egyesült Államok indított el egy atomprogramot, ez volt a Manhattan-terv, Robert Oppenheimer vezetésével. Az első és máig utolsó alkalom, amikor atomfegyvereket éles módon, lakosság ellen vetettek be, 1945 augusztusában történt, amikor az USA 1945 augusztus 6-án és 9-én Japánra dobott le ilyen fegyvereket. Hirosimára egy 15 kilotonnás uránium-bombát, Nagaszakira pedig egy 21 kilotonnás plutónium-bombát dobtak le. A robbanások pillanataiban az egyik városban 70 ezren, a másikban 60 ezren haltak meg azonnal.

ss18_atomraketa.jpg

SS-18 (R-36) Forrás: LINK

Jelenleg 9 ország rendelkezik atomfegyverekkel (Oroszország, USA, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, India, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea), de interkontinentális atomrakéták azonnali indításaira (5 ezer kilométernél nagyobb távolságokra) csak Oroszország és az USA képes. Putyin országa közel 6 ezer, az USA 5500 atomtöltettel rendelkezik, melyek közül mindkét ország csak 1600 körüli töltetet tud több ezres távolságokra, rakétákkal eljuttatni.

Oroszország legkomolyabb atomfegyvere az RSZ-28 Szarmat, mely akár 10-15 nukleáris atomtöltetet is képes 18 ezer kilométer távolságba eljuttatni (25 ezer km/h sebességgel). Ezek a töltetek lehetnek akár 800 kilotonnásak is, vagyis egyenként ötvenszer nagyobb pusztító erejűek, mint a hirosimai atombomba. Ha Putyin kiadja a parancsot és elindítanak egy Szarmat-rendszert, akkor London 122 másodpercen belül elpusztul (ehhez elegendő egyetlen 800 kilotonnás atomtöltet) és vele egyidejűleg még másik 14 angliai célpont is (vagyis gyakorlatilag két percen belül az összes nagyobb angol város). Oroszországnak vannak SS-18 -as (R-36) szárazföldi interkontinentális rakétái is, melyekre 10 db 500-800 kilotonnás nukleáris töltet szerelhető, illetve SS-25, SS-27 -es rakétái, atom-tengeralattjárókról indítható rakétái és Tu-95 illetve Tu-160 bombázókról indítható nukleáris robotrepülőgépei. A legnagyobb orosz atombomba a Cár bomba, 50 megatonnás. A teljes, azonnal bevethető, 1588 atomtöltetből álló orosz nukleáris arzenál óriási ütőerőt jelent Putyin kezében.

Az amerikaiaknál is vannak hasonló fegyverek, ők is képesek szárazföldi rakétasilókból, mobil járművekről, levegőből (bombázókról indított robotrepülőgépekkel), illetve tengeralattjárókról atomtöltetek célba-juttatására. Ezek közül a B83 hidrogénbomba 1,2 megatonnás. Az amerikai atomtöltetek nagy része Minuteman III. interkontinentális rakéta szárazföldi rakétasilókban (Montana, Észak-Dakota, Nebraska és Coloradó területén) és rengeteg atomtöltetük van tengeralattjárókon is (Trident II D5 rakéták, W76 és W88 töltetekkel) illetve bombázókon (robotrepülőgépek formájában).

A stratégiai atomfegyverek több száz kilotonnásak, a legjelentősebbek 800 kilotonnásak vagy akár 1-2 megatonnásak is megvannak és elsősorban tömegpusztításra vannak szánva, komplett városok elpusztítására. A taktikai atomfegyverek sokkal kisebbek és elsősorban a hagyományos fegyverekkel megvívott frontharcokban vethetőek be, katonai bázisok megsemmisítésére.

paracordiablog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://paracordia.blog.hu/api/trackback/id/tr617949852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ukraine war 2023.02.12. 13:35:39

Az RSZ-28 Szarmat veszélyes fegyver és sajnos sok van belőle az oroszoknak. Viszont elhárítható a modern rendszerekkel.

fkv.119 2023.09.23. 07:20:55

@Ukraine war: A legjobb ellenszerere a MAD doktrína. Tökmindegy mennyire jó, gyors, erős, a válasz akkor is az agresszor garantált pusztulása. Csak az elborult agyú arabokat nem érdekelné hogy ők is beledöglenek, mindenki mást igen, és ez a legjobb visszatartó erő.
süti beállítások módosítása