Biztonságpolitika, történelem, hadászat, világpolitika

Paracord

Az atomháború esélye

2022. október 08. - Jäger.

Oroszország vezetője, Vlagyimir Putyin napjainkban a legnagyobb biztonsági kockázat a Föld lakosságára nézve, tekintve, hogy több alkalommal is megfenyegette már a világot, atomtöltetek bevetésével. A kérdés, hogy mekkora esélye van annak, hogy Putyin valóban bevet nukleáris fegyvereket - taktikai vagy stratégiai atomfegyvereket, melyekről másik posztunkban írtunk - és ha igen, akkor hol, illetve milyen következményekkel jár majd ez a lépése?

atomhaboru.jpg

A válaszhoz alapvetően két eshetőséggel kell számolnunk: az egyik szerint Vlagyimir Putyin mentálisan egészséges, így döntéseit alapos mérlegeléssel és kellő józansággal hozza meg, míg a másik eshetőség szerint mentálisan sérült (esetleg halálos beteg, aki magával akarja rántani a halálba a fél világot).

Ha Putyinnak nincs pszichés betegsége és kiszámított stratégia mentén cselekszik, akkor nem vet be atomfegyvert sem Ukrajnában sem a nyugati nagyvárosok ellen, mert tisztában van azzal, hogy ezzel világháborút robbantana ki, mely tönkretenné hazáját is és a végén hátralévő éveit egy földalatti atombunkerben élhetné le, teljes elszigeteltségben. Ebben az esetben csak fenyegetőzik atomfegyvereivel, mert már semmi mással nem tud tiszteletet illetve félelmet kicsikarni ellenfeleiből. A gázzal már hiába zsarol másokat és legyőzhetetlennek beállított hadserege is alaposan lebőgött Ukrajnában.

Számolnunk kell azonban a másik lehetőséggel is, nevezetesen, hogy Putyin mentális zavarokkal küzd és talán valóban halálos beteg, aki végső órájában magával akarja rántani a világot és ellenfeleit is a halálba. Ebben az esetben igenis reális lehetőség, hogy atomot vet be. Kérdés azonban, hogy hol?

Ha Putyin atomfegyverek bevetésére adja fejét, akkor egyidejűleg fog több ponton támadni: Ukrajnában és nyugati ellenfelei ellen egyszerre. Valószínű célpontja lehet tehát egyrészt az ukrajnai front (annak bizonyos területei), illetve Kijev (az ukrán főváros, a teljes ukrán vezetéssel) végül a NATO néhány nagyvárosa és központja, így például London, Brüsszel, Washington (mint a három legkiemeltebb célpont). 

Ami a következményeket illeti: a NATO egészen biztosan képes lenne a visszavágásra még akkor is, ha Putyin valóban egyszerre próbálná meg kiiktatni szinte minden NATO célpontját (amire egyébként képes katonailag). A NATO válaszcsapás elpusztíthatná Oroszország nagyvárosait és katonai létesítményeit is. A végeredmény egy globális nukleáris holokauszt lenne, mely a közvetlen áldozatokon túl éhínséget (végzetes élelmiszer-hiányt) hozna a túlélők számára. Sajnos EZ AZ, ami milliárdokkal végezne nem a sugárfertőzés.

paracordiablog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://paracordia.blog.hu/api/trackback/id/tr2017949648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása