Biztonságpolitika, történelem, hadászat, világpolitika

Paracord

A gazemberség érdemérem

2022. május 01. - Paracord

Már ilyen is létezik bizony: "Gazemberség érdemérem". Azok kapják, akik az ukrajnai háborúban különösen nagy gazemberségeket követnek el, leginkább civilek és védtelenek ellen. Alapja egy aktus: Vlagyimir Putyin április 19-én kitüntette és előléptette az Azatbek Omurbekov alezredes vezette 64-es számú különleges motorizált lövészdandár tagjait, akik 2022 márciusában a Kijevhez közeli, 36 ezer lakosú, Bucsa városban meggyilkoltak 412 helyi civil lakost. Ez az eset lett Ukrajna Katyini mészárlása, mely bevonult a történelembe, miként a sztálini egységek vérengzése az említett Katyinban 1940 tavaszán, vagy mint a szerbek tömeggyilkossága Srebrenicában 1995 nyarán.

bucsai_meszarlas.jpg

A kép forrása: tribuneindia.com

A bucsai mészárlás híre az egész világon elterjedt, a CNN, a BBC, az AFP és az Al Jazeera újságírói is látták a holtesteket (azokról képeket készítettek), miként több nemzetközileg elismert diplomata is ellátogatott a helyszínre (például a Európai Bizottság elnöke és az ENSZ főtitkára is). Nem, nem hamisítványok a holttestek, nem bábuk, vagy olyan élő emberek akik eljátsszák a holtat és nem fotosoppolt trükk-felvételek. Ezeket az embereket valóban lemészárolték (köztük nőket és gyerekeket is). Többeket előtte megkínoztak, egyes nőket megerőszakoltak, akadtak, akik fejlövés végzett, másokat agyonvertek vagy elgázoltak. Sok holtestet megpróbáltak elégetni vagy elásni. A meghaltak egy részét az utcákon, másik részüket pincékben vagy a házakban találták meg. A felismerhető állapotú holttestek többségének össze volt kötve a keze és a lába.

A hátborzongató az egészben nem az, hogy orosz katonák ilyen tettekre vetemedtek az ukrajnai háborúban, hanem hogy erre hivatalos parancsot kaptak tisztjeiktől (azok pedig legfelülről), ráadásul utána még kitüntetést is átvehették "hősies alaposságukért". Mert az ilyesmihez kell áll ám a hősiesség. Ahogy Putyin fogalmazott, a 64. lövészdandár katonái: "határozottan, bátran, magas szakmai színvonalon teljesítettek". Mert ezek szerint lehet civileket, nőket és gyerekeket "magas szakmai színvonalon" gyilkolni és ez bátor tettnek minősül. Szerintük legalábbis.

bucha_massacre.jpg

forrás: nytimes.com

A gazemberség érdemérem ebben a háborúban még biztosan többször átadásra kerül, mert valódi haditettekért nem tudnak kitüntetéseket átadni az oroszok. Bár hadseregük sokszorosa az ukránnak és még fejlettebb is technikailag, nem tud fölénybe kerekedni a sokkal kisebb ukrán haderővel szemben. Igaz, hogy a nyugati országok modern eszközökkel támogatják Ukrajnát, ám akkor is a világ elvben második legerősebb hadseregével állnak szemben. És lényeges: nem ők támadtak Oroszországra, hanem az orosz katonák rohanták le az ő hazájukat.

A jövő nagy kérdése: mit tesz majd Putyin lehetséges utódja, ha annyira elhúzódik a háború, hogy a Kreml urának egy időre gyógykezelésre kell visszavonulnia. A politikai ügyek irányítója úgy tűnik, Nyikolaj Patrusev lesz, a nemzetbiztonsági tanács feje, Putyin régi kollégája (a KGB-s időből) és bizalmas barátja.

Akárhogyan is végződik ez a háború - Kelet-Európára való átterjedéssel, atomháborúval, elhúzódó harcokkal, esetleg közeli békével - egy dolog már most biztos: erkölcsi értelemben a nácik óta nem vesztett akkorát hadsereg, mint az orosz és a második világháború óta nem nyert akkora mértékben mint az ukrán. Többek közt az ilyen megdöbbentő aljasságok miatt, mint amilyen a bucsai vérengzés volt.

orosz_ukran_szinopszis.jpg

paracordiablog.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paracordia.blog.hu/api/trackback/id/tr717820817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nacked blade 2022.05.01. 18:23:32

Véleményem szerint Patrusev nem igazán alkalmas a posztra, legalább úgy mint a GRU legfelső vezetése. Szerintem most senki és talán senki sem vállaná, ha pedig vállalná, csak rövid időre rabolni........ Mindegyik szolgálat, a saját bőrét védendő, információk és téves előrejelzések majd pedig hibás döntések alapján téves vagy valótlan információkkal láthatták el a felső vezetést (Ukrajna vonatkozásában (országos hangulat, lelki és társdalmi beállítottság a Kelet-ukrajnai események folyamatában ill. az utoóbbi pár éveb , a belső politikai és egyéb katonai irányultság eszkalálódása, stb) , amely beszariság, félelem ... akármi ..... már azon az ülésen is kiviláglott, amikor a TV-ben közvetített biztonsági főgrémium tagjait hívta ki pellengérre Putyin.

Control_ 2022.05.02. 09:42:06

@Nacked blade: Patrusev keményvonalas háború-párti, nyugatellenes politikus, aki egész éltét az USA és a NATO elleni hírszerzéssel töltötte. Ha ő lesz akkor is Putyin helyett, ha a diktátor távozna az örök harcmezőkre, nem járna jobban a világ.

Gazz 2022.05.02. 09:49:10

Katynban nem a nácik gyilkoltak, hanem az NKVD.

Lehetnék én is 2022.05.02. 09:49:41

Lehet sokatok szemében igy áll az erkölcsi nyerés és vesztés. De ez se nem tény, se nem kötelező álláspont.
Nálam pl. az utóbbi 30 év legaljasabb politikusa Zelenszkij. Ez is csak egy vélemény, nem kell egyetérteni vele.

bordon 2022.05.02. 09:56:19

@Nacked blade: Még a nickedet se tudtad helyesen leírni, a kommented meg elég zavaros. Szedni kellene a bogyót, amit az orvos felírt.

A posztban a Katyń-i mészárláshoz hasonlítja a posztoló az állítólagos bucsai eseményeket. Szerintem a párhuzam nem helyes, mert Katyń-ban katonatiszteket öltek meg, így inkább a volhíniai népirtás lenne jó párhuzam, amikor kb. százezer lengyel civilt mészártak le bestiális kegyetlenséggel az ukrán ultranacionalisták, Bandera követői.

A nyugatiaknak nem okozott lelki megrázkódtazást, amikor ártatlan afgán vagy iraki civileket bombáztak le kazettásbombákkal vagy mészároltak le a CIA titkos börtöneiben vagy Abu Greib-ben vagy amikor a szír népre uszították a mérsékelt lefejező dzsihádistákat, amikor a szaúdiak annyit bombázták a jemeni civileket az amerikaiaktól kapott bombákkal, hogy kifogytak a készleteik.
Megy a menetrendszerű rettegés, hogy az oroszok majd atomot vetnek be. De eddig az egyetlen ország, ami atomfegyvert vetett be és ráadásul teljesen szükségtelenül, két katonai célpontnak nem minősülő japán város ellen, az Amerika volt. Indok: így gyorsabban, kevesebb veszteséggel tudták befejezni a háborút. Szóval Putyinnak csak ennyit kellene bejelenteni, hogy atomfegyverekkel gyorsabban és kevesebb veszteséggel be tudnák fejezni a háborút, ez ellen senkinek nem lehet semmilyen kifogása. Amerika precedenst teremtett!

Jogi szemmel az is vicces, amikor a nyugati országok vezetői hisztérikusan népirtásnak minősítik az ukrajnai eseményeket. Ukrajna lakossága több, kb. 44 millió, több millióan már a háború előt elmenekültek nyugatra a nyomor elől. A koronavírusnak nagyságrendekkel több áldozata volt Ukrajnában, mint a "háborúnak".
Emellett minden héten telerettegi Zelenszkij a világsajtót a küszöbön álló orosz vegyi támadással. Meg folyton arról hápog, Ukrajna után a többi európai ország következik és Európa=Ukrajna.
Az első 3 hétben még teljesen és elvakultan ukránpárti voltam, aztán eljutottak hozzám független hírek, megnéztem milyen anyagokat forgattak évekkel ezelőtt a nyugati liberális médiák Ukrajnában, milyen a mostani tálalás, milyen dezinformációt terjeszt Ukrajna, mekkora sugárban okádja az ukrán kormány és lakájmédiája az epét és a hazugságot Magyarországra, így kicsit felnyílt a szemem.

bordon 2022.05.02. 10:26:29

@Gazz: És katonatiszteket gyilkoltak meg kisebb részben értelmiségieket. Ha már hasonlítani kellene valamihez a civilek megölését, akkor a volhíniai népirtáshoz kellene, amikor az ukrán banderista ultranacionalisták kb. százezer lengyel civilt gyilkoltak le bestiális kegyetlenséggel. Erről persze ma nem szabad beszélni, mert hát Bandera arcképével díszített járművel, katonai egyenruhákon felvarrók elég sűrűn előfordulnak az ukrán oldalon. Magukat az ukránok posztolják büszkén ezeket a képeket, videókat, nem valami körmönfont orosz mesterkedés ez.

@Lehetnék én is: Zelekszkij a nyugatiak által felszopott helytartó, ömlik a szájából a hazugság. Orbánra utalgatva azt bírta mondani, hogy egyes európai vezetők kétségbe vonják a bucsai atrocitásokat. Persze Orbán nevét nem merte kimondani. Orbán amúgy annyit mondott, hogy független szakértők és egy nemzetközi bíróság kell hogy eljárjon az ügyben. Ahog eddig boszniában, koszovóban meg máshol is történt.
Ukrajnát romba döntötte az, hogy Hunter Biden az apja érdekében ott megkeverte a kakit.
Ha Trump marad az elnök ilyen háborúra nem került volna sor, mert az amerikaiak tudták 2008 óta, hogy Ukrajna NATO csatlakozásának belebegtetése a vörös vonal az oroszok számára.

reaktor.hu/2022/04/15/ukrajna_nato-csatlakozasanak_belengetese_volt_a_voros_vonal_egy_2008-as_amerikai_kovetsegi_tavirat_t

Minden országban van ilyen vörös vonala, Amerika se tűrte el, hogy Kubában győzött a forradalom és szovjet rakétákat akartak oda telepíteni. Vagy bármilyen baloldali kormány alakult vagy bármilyen népi mozgalom indult Latin-Amerikában, az USA rögtön felállította a CIA által kiképzett széljobbos helyi halálosztagokat (El Salvador, Nicaragua, Chile, Panama, Dominika, Honduras stb.).

Ha Ukrajnát beengedik az EU-ba, akkor ki fogja nyírni Magyarországot, minden fórumon a magyar érdekek ellen fognak szavazni. Romániával és Szlovákiával összefogva egy új kisantantot hoznak létre Magyarország ellen.

Ukrajna a világ egyik legkorruptabb állama, 30 éve a failed state kategóriában versenyez.

Nacked blade 2022.05.02. 11:40:30

@bordon: használd a netes szótárat, ha nem megy az értelmezés.

Magányos Farkas_ 2022.05.02. 14:36:49

@bordon: Katyinban Sztálin végrrhajtói értelmiségieket is öltek nem csak katonatiszteket.

Petrus Rosidus Maximus 2022.06.14. 10:26:25

A hazai torz politikai-történelmi igazságérzet megdöbbentően gnóm értékítéletet mond mindarról, ami ma Ukrajnában zajlik.
süti beállítások módosítása