Biztonságpolitika, történelem, hadászat, világpolitika

Paracord

A NATO bővülése a svéd és finn csatlakozással

2022. április 14. - Paracord

Az idén februárban Ukrajna ellen megindult orosz katonai támadás komoly változást hozott a Putyin képviselte agressziótól régóta tartó Észak-európai országokban. A balti államok még erősebb NATO támogatást kértek, miközben végleg leváltak az orosz energia-ellátásról, a finnek és svédek pedig elhatározták, hogy felvételüket kérik az amerikai védelmet jelentő észak-atlanti katonai szervezetbe. Ezzel Putyin hatalmas öngólt lőtt magának, hiszen megindított egy háborút egyik déli szomszédjának NATO tagságát megakadályozandó mire két másik, északi szomszédja meg éppen belép ugyanebbe a rivális katonai szervezetbe. A svéd és finn csatlakozással ráadásul közel 800 ezer négyzetkilométeres, hatalmas terület lesz NATO-ellenőrzés alatt, míg Ukrajna csak 603 ezer km2, így sokkal többet veszít biztonságpolitikai szempontból most Oroszország, mint amit azzal nyer, ha meggátolja Ukrajna NATO felvételét (ha egyáltalán ez tartósan sikerül neki).

nato_bovules.jpg

A térkép forrása: othjournal.com

A fenti térképen jól látszódik, hogy a két északi ország (rózsaszínnel jelölt Svédország és Finnország) hatalmas területe mekkora erő-eltolódást és stratégiai előnyt hozhat a NATO számára. Egy új, 1300 km hosszú NATO-Oroszország határ jön létre, mely az oroszok számára nem túl jó emlékeket idéz, hiszen a közel 4 hónapos téli háborúban, 1939 november 3 és 1940 március 12 között csak óriási veszteségek árán tudták ezt a határt módosítani és legyőzni Finnországot, melyet ráadásul akkoriban nem is támogattak még a nyugati hatalmak. 

finn_orosz_haboru.jpg

A térkép forrása: finnugor.elte.hu, toriklub.blog.hu

Ami a svéd és finn NATO-csatlakozás következményeit illeti: Putyin úgy gondolja, hogy csakis ő döntheti el, hogy melyik európai ország hová csatlakozhat, így a Kreml már most fenyegetőzik, pedig az eljárás akár egy teljes évet is igénybe vehet, de a fél éves átfutás szinte borítékolható. Ha a tagfelvétel mondjuk májusban elindul és a tagországok irányító szervei illetve az érintett országok lakosságai, illetve parlamentjei is támogatják (jóváhagyják) legkorábban őszre (mondjuk októberre) zárulhat le a folyamat. Akadályok esetén kitolódhat közel 1 évre is az egész. Ugyanakkor egy 2-3 hónapos gyorsított felvétel sem kizárt, tekintve a feszült nemzetközi helyzetet.

Putyin a felvételi eljárás alatt egyre komolyabb fenyegetéseket fog bevetni, de kérdéses ezek komolyan vehetősége, hiszen ha Ukrajnával is ilyen nehezen bír, akkor nem reális, hogy jelenlegi háborújával párhuzamosan egy újat tudjon elindítani a finnek és svédek ellen. Maximum az lehetséges, hogy lezárja az ukrán háborút - a Donbass elfoglalásával (mondjuk fél éven belül) - és csak EZT KÖVETŐEN indul meg haderejével Finnország és Svédország ellen. Ám valószínűbb, hogy marad a fenyegetőzéseknél, melyek között a legsúlyosabb az atomfegyverek bevetése lehet.  

Vlagyimir Putyin már többször ijesztgetett atomháborúval és félő, hogy ha idővel szembekerül a szankciók okozta gazdasági problémákkal, illetve drasztikusan csökken gáz - kőolaj eladása, amihez egy csekély eredményeket felmutatni tudó értelmetlen háború kudarca is társul (Ukrajnában) vagyis sarokba szorul, bármire képes lesz. 

paracordiablog.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paracordia.blog.hu/api/trackback/id/tr8317807883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.04.15. 10:36:29

A blogger nem bonyolította túl a dolgot.

Putyin nem atomháborúval fenyeget, hanem adomfegyverek telepítésével a Baltikum térségébe.
Az oroszok többször kifejtették, hogy atomfegyvert csak az államuk megsemmisülésének veszélye esetén alkalmaznának.

A Nyugat most nyalja az ukránok seggét, de ha felveszik őket az EU-ba, akkor Magyarország lesz az EU legkisebb gondja. Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, kulturálisan ortodoxok, tehát sose lesz nyugat, akármennyi pénzt öntenek belé. Tudom, hogy nem népszerű ezt kimondani, de a ruszkikhoz ezerszer közelebb állnak, mint a németekhez. Igazi nagyipari módon fogják ellopni az uniós forrásokat, olyan szinten, hogy a magyar gázszerelő milliárdos kisiskolásnak tűnik majd mellettük.

bordon 2022.04.15. 11:21:42

Atomfegyvert a világon eddig egyedül Amerika vetett be, ráadásul nyilvánvalóan civil célpontok ellen, nem önvédelemből, nem az államuk léte ellen irányuló fenyegetés elhárítására.

Argus_ 2022.04.15. 11:26:12

@bordon: Várjuk ki a végét. A ruszkik is fognak kisebb taktikai atombombát bevetni tehetetlenségükben Ukrajna ellen. Hamarosan.

Paracord 2022.04.15. 13:43:08

@bordon: Te viszont kicsit "bonyolíthattad volna" a hozzászólásod, mert abból, amit írtál látszik a teljes hozzá nem értésed és tájékozatlanságod. Fura te gyakorlatilag egyetlen mondatod sem stimmel. :)

Mellesleg a Baltikum 3 országból áll, ezek: Észtország, Lettország és Litvánia. Mindhárom NATO tag 2004 óta. Ezekbe max az Észak-Atlanti Szerződés telepíthet atom-fegyvereket. Erről ennyit.

Solo_ 2022.04.15. 21:05:13

Csak Putyin döntheti el Európában, hogy az egyes országok milyen katonai szervezetekhez csatlakozhatnak. Nem maguk az érintettek, az államok lakosai, hanem egyetlen ember: Vlagyimir Putyin. Csak ő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.15. 21:06:24

@Paracord:

"Mellesleg a Baltikum 3 országból áll, ezek: Észtország, Lettország és Litvánia. Mindhárom NATO tag 2004 óta. Ezekbe max az Észak-Atlanti Szerződés telepíthet atom-fegyvereket. Erről ennyit."

A Baltikum térségéről volt szó. A Balti-tenger mossa pl. a kalinyingrádi exklávé partjait, de ha nem is hosszan, de Oroszországnak is van ott tengerpartja.

Az oroszok simán telepíthetnek atomfegyvereket is ide. Azért nagyon remélem, idáig nem fajulnak a dolgok, mert még szeretnék élni pár évig

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.15. 21:06:31

@Argus_:

Nagyon remélem, hogy tévedsz. De sajnos úgy látom, Putyin egyre több hidat éget fel maga mögött, és egyre kevesebb veszítenivalója van.

midnight coder 2022.04.15. 21:06:37

@Argus_: Ha a ruszkik atomfegyvert vetnek be, akkor a célpont Washington lesz.

midnight coder 2022.04.15. 21:07:00

@Paracord: Szerintem baltikum térsége = észtország határa. Bár szerintem az atombombának kb. mindegy hogy 100 kilométerrel jobbra vagy balra telepítik.

Viszont az ukránok tényleg semmivel nincsenek közelebb az európai civilizációhoz mint az oroszok. Mondjuk én azt nem is hiszem, hogy előbb lesznek ők EU tagok mint a törökök, de ha igen akkor az ukránokra is nagy meglepi vár, meg a nyugat-európai ballibes hópihékre is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.04.16. 15:21:49

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: És, igaza van vagy nincs? Igaza van. És az amerikaiak most is pofátlanul nyomulnak Ukrajnában, vagy úgy is felfoghatjuk, hogy Ukrajnán át Oroszország ellen, pedig Putyinnak egyszer még az volt a legfőbb panasza, hogy a Nyugat nagyban fegyverezi fel a tőszomszédját. Amerika azzal, hogy itt felégettet egy számukra nem sok hasznot termelő országot, keveset kockáztat, sőt, nagyon jól is jön neki egy kis fegyverfogyasztás. Az a baj, hogy van akinek ez a háború pénzügyi érdeke. Azokat kellene felnégyelni, akik ebből gazdagodnak.

@Paracord: "Mellesleg a Baltikum 3 országból áll, ezek: Észtország, Lettország és Litvánia."

Akkor a Baltikum TÉRSÉGÉHEZ számold hozzá Oroszország itteni határvidékét.

@bordon: "Tudom, hogy nem népszerű ezt kimondani, de a ruszkikhoz ezerszer közelebb állnak, mint a németekhez."

Persze, most Ukrajnán élheti ki minden dühödt hibbant IS az oroszellenességét, je suis Ukrajna, éljenek a hősök, dögöljünk meg ott mi is, vivát. Ennek ellenére az ukránok korábban afféle majdnem-oroszok voltak, gengszternépség, oszlopos ex-szovjet ország, akikkel eddig a kutya sem törődött. Az velük a baj, hogy egy szemét banda, csak most hőssé váltak azzal, hogy az oroszok a vérüket ontják. Az oroszok ezzel elintézték maguknak a propagandát emberemlékezetig, elég nagy marhaság volt, Putyin kapuzárási pánikja és az amerikaiak nyomulása együtt elég lett hozzá. És még az a baj Ukrajnával, hogy a hadibeszámolókban én nekik sem tudom elhinni egy szavukat sem. Ez nem oroszbarátság, ez csak puszta élettapasztalat, és abból eredő készségszintű gyanakvás. Zelenszkij hisztije még érthető valamennyire, hiszen az országát nem védik meg a talán valamennyire nekik is ígérgető Nagy Barátok, ezért belerúg mindenkibe, belénk még szívesebben is, a kárpátaljaiaknál nehezebben találni elnyomottabb és sovinisztább magyarokat, neki sem voltak kedvencei, csak azt most gyorsan elfelejtette.

birkamenet 2022.04.16. 15:22:02

@bordon:

A ruszkik mindig is hazudtak. Államilag meg mást se csinálnak. Beteges Valóságtagadó cselédnép, amelyik a lúzerságát azzal hazudja le, hogy ő világhatalom.
Eközben csak egy a12.században megrekedt genny Európa határán. Nem is akarnak civilizáltan élni.

birkamenet 2022.04.16. 15:22:13

@bordon:

Sokkal régebben vetett be az USA atomfegyvert, mint ahogy a ruszkik legyarmatositották és a diktatúrájuk alá rendelték Magyarországot egy teljes nemzedékig. Ez utóbbi a mostani realitás, nem a 200 éve történt dolgok!

birkamenet 2022.04.16. 15:22:28

@midnight coder:

Hehe Győzike, látva ezt a csodálatos ruszki katonai technikai szinvonalat, a kilőtt ruszki atomfegyver mindegyike Ruszkiországban fog becsapódni. De lehet, hogy 1- 2 képes lesz majd a te zsákfaludig is eljutni. Ez a maximumuk.

Szerintem Biden direkt rá fog játszani az atomháborúba és röhögve fogja nézni, ahogy Putyin atomrakétái a Kremlbe csapódnak.

birkamenet 2022.04.16. 15:22:34

@midnight coder:

Győzike, az ukránok fényévekkel közelebb vannak az európai civilizációhoz mint a magyarok, ők ugyanis már megtették, hogy a putyin seggnyaló vezirüket Moszkváig szalasztották. A magyarok meg a sajátjukat kétharmaddal sorozatban megválasztják, hogy végezze be az ország putyinizációját.

kvp 2022.04.16. 15:22:57

@Argus_: "A ruszkik is fognak kisebb taktikai atombombát bevetni tehetetlenségükben Ukrajna ellen."

Nem valoszinu, mivel a NATO nem ismeri a kis es nagy atombomba kozti kulonbseget. Ha a sugarzas eleri barmelyik NATO tagorszagot, az az 5-os cikkely szerinti tamadasnak minosul.

Plusz onnantol az ukranok is kaphatnak "ismeretlen forrasbol" (= USA) sajat "kisebb" atomtolteteket, felteve, hogy csak a onvedelembol vetik be. Azaz az ukranokat ismerve Moszkva es Szentpetervar kapja az elso kettot. Persze szigoruan csak kis meretu, "harcteri" tolteketeket, amilyeneket Hiroshima es Nagaszaki is kapott. Es ezeket kellene utanna valasz nelkul hagyniuk, ha nem akarnak a NATO-val szembe kerulni.

Tehat a legkissebb atomfegyver bevetese is egyenlo a teljes nuklearis haboruval.

A legdurvabb eset amit jelenleg el tudok kepzelni az az, hogy Kalinyingradot es a lengyel hatart telenyomjak atomraketakkal, amire valaszul a NATO epit egy Szentpetervarrol is szabad szemmel lathato bazist a finn hatarra. Kb. azzal a felkialtassal, hogy ha nem lovunk ki semmit, akkor is fel tudunk robbantani titeket. A NATO-nak vannak nagyobb robbanoereju toltetei, mint amekkora tavolsag a hatar es Szentpetervar kozott van.

Plusz meg ugyebar ott vannak az orosz urbe telepitheto orbitalis nuklearis fegyverek. (ami igazabol Kinanak es az amerikaiaknak is van, csak elvileg nem telepitettek oket) Erre valaszul marad a NATO szamara a japan gyartasu hiperszonikus elfogoraketak telepitese, amibol egyebkent mar raktak 1-1 amerikai uteget Romaniaba es Lengyelorszagba. Ezek nuklearis toltettel is szerelhetoek, tehat mind vedelmi, mind tamado feladatra alkalmasak. Raadasul akar Olaszorszagbol is el lehet veluk loni Moszkvaig, szoval meg a hatarra sem kell rakni es az egesz orosz foderacio lefedheto veluk. Plusz egeszen a robbanasig nem derul ki, hogy legvedelmi elfogo toltet vagy atom volt-e rajtuk.

Szerintem Oroszorszag jobban jarna, ha visszavonulna es kiegyezne egy dontetlenben a NATO, az EU, az USA es a globalista nagytokesek kombinalt erejevel szemben.

Dallasbird 2022.04.17. 15:40:37

@bordon: nana a 2. világháború totális háború volt és a Németeknek köszönd hogy az lett ,nem unjátok még ezt az atomozást ?

civil célpont a lófaszt ,főleg nem egy totális háborúba ,amit nem au USA tett ilyenné ,és köszöni Japán de az USA a legfőbb szövetségese ,történt ami történt... és ők üzentek hadat ,nem fordítva ,talán egy partraszállás jobb lett volna ,ha meghal 100 vagy 200 ezer amerikai katona ,és 400-500 Japán ,a sok millió éhező betegsége meghaló civilel együtt ,ha úgy kell esetleg legyőzni őket mint a 3. birodalmat ?
süti beállítások módosítása