Biztonságpolitika, történelem, hadászat, világpolitika

Paracord

Mára kiderült: sok minden csak mítosz az orosz hadsereget illetően

2022. március 19. - Paracord

Az orosz - ukrán háború közel 1 hónapja tart már és bizony több tanulságot levonhatott már a világ mindabból, ami ebben a bizonyos 1 hónapban zajlott Ukrajnában. A nyugati elemzők, katonai szakértők és NATO tisztek számára azonban a legérdekesebb fejlemény mégis csak az, hogy az orosz hadsereg hyper-modern jellege, magas-szintű fejlettsége és pusztítóan hatékony ütőképessége egyszerű mítosznak bizonyul csupán.

harckocsi_orosz.jpg

A kép forrása: defenseworld.net

Az orosz csapatok ukrajnai ténykedéséről ugyanis sok minden elmondható de az egészen biztosan nem, hogy hatékony lenne és csúcs-modern technikával, olajozott profizmussal zajlana. A Magyarországon nagyon jelentős ruszomán-tábor erre azt mondja: az orosz hadsereg csak azért nem veti be félelmetes high-tech fegyvereit, mert kímélni akarja a lakosságot. Ez viszont egyértelműen kamu nem igaz, hiszen az oroszok lakóházakat lőnek szét, iskolákra, óvodákra, kórházakra vonnak zárótüzeket és a nagyvárosok megtámadásakor az ivóvíz-, áram- illetve gáz ellátást teszik tönkre (lásd: Mariupol). Teljesen egyértelműen arra törekednek, hogy minél nagyobb károkat okozzanak a polgári, civil lakosság számára.

De hol van a nagy hírveréssel pár éve beharangozott T-14 Armata csoda-harckocsi? Hol vannak a nagy számú T-90 -esekből álló orosz harckocsi-hadosztályok, a high-tech harci helikopterek (mint a Mi-28NM) és merre vannak a Szu-57 -es századok? Miért nem EZEKKEL harcolnak az oroszok Ukrajnában? Hol vannak a legyőzhetetlennek kikiáltott specnaz kommandók, a különleges védőöltözettel ellátott orosz elit-egységek? Hol vannak a nagy dirrel-durral beharangozott orosz robot tank egységek (Uran 9 harci robotok)? A lakosság ezekkel is kímélhető lenne (már ha bevesszük, hogy kímélni akarják őket), ám precízebb és nagyobb tűzerejű harccal lenyomhatnák velük az ukránokat. Ha léteznek az említett szuper-fegyverek, éppen itt lenne az ideje alkalmazásuknak. Csakhogy ott a probléma, hogy nem állnak az orosz erők rendelkezésére legalábbis számottevően nagy számban. Amennyi van ezekből, azok a propagandának készültek és arra az esetre, ha a NATO beküldene Ukrajnába (esetleg orosz földre) pár valóban high-tech felszereltségű katonai egységet.

orosz_harcijarmu.jpg

A kép forrása: liner.hu

Mert azért ne higgyük, hogy Putyin nem fél a NATO katonai erejétől. Alternatív valóságban él ugyan és izolálta magát a világtól (ahová csak a neki tetsző híreket merik bevinni) de nem hülye mégis csak okos figura, aki a hatalomba való felkapaszkodása során megismerhette a NATO veszélyét és erejét. Tudja, hogy Oroszország nagyon is verhető a kb négy - ötszörös erőfölényben lévő NATO által. Tartalékolnia kell saját védelmére is, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy új világháború kezdetben nem hagyományos eszközökkel indulna. Így ami fejlett haditechnikája van, azt megőrzi Moszkva védelmére. Márpedig ez úgy tűnik valóban nagyon kis része csak az orosz hadseregnek és szemmel láthatóan nem jut belőle az Ukrajnában harcoló csapatoknak. Ezeknek be kell érniük T-72 -es és T-80 -as szintű felszereléssel. (T-90-est alig látunk, Armatát meg nagyítóval sem sehol a műveleti területeken).

Most ott tartanak az oroszok, hogy már ázsiai (szibériai) területekről is katonákat hoznak Ukrajnába, bevonják az muszlim csecseneket sőt Szíriából is hívnak önkénteseket. Úgy tűnik: amijük csak van, a tömegpusztító fegyvereket kivéve, azt az ukránokhoz vágják. Ám még így is csiga lassúsággal haladnak csak előre. Közben hibát hibára halmoznak: a lelőtt magas rangú orosz tábornokok, a tucatszám magára hagyott orosz járművek, az üzemanyag-hiány miatt kifulladt offenzívák, a sok elakadt konvoj, demoralizált katona, a még most is felszállásokat végrehajtó ukrán légierő (melyet még 3 hét után sem tudtak felszámolni teljesen) és a sok más probléma mind-mind arra utalnak, hogy az elavult eszközök mellett ezernyi egyéb gonddal is küszködik az orosz hadsereg.

ukrajna_map_marc19.jpg

Az ukránok közben elszántan harcolnak a túlerővel szemben és nap mint nap olyan tetteket visznek véghez egyszerű eszközökkel (kézifegyverekkel, vállról indítható rakétákkal), amelyek szinte csoda-számba mennek. Minden méternyi előretörésért megdolgoztatják az oroszokat, sokszor lepik meg váratlanul menetoszlopaikat és gerilla harcmodorban csapnak le utánpótlási vonalaikra. Okosan küzdenek, taktikusan harcolva. Az ukránok egységesek maradtak, összetartanak és nem adják fel. Védik országukat, védik fővárosukat, védik településeiket, akármekkora is az orosz támadó-erő.

Egy komoly mítosz dőlt le az ukrajnai háborúban: az orosz hadsereg hiper-szuper modernségének és legendás hatékonyságának mítosza. Persze így is nagyon erősek és az atomfegyverekkel való folytonos fenyegetésük is félelmet kelt, de a "nagyon modern és legyőzhetetlen orosz hadsereg" mítosza jó időre oda lett. Még akkor is ha győznek. Nagy nehezen. ... HA győznek egyáltalán.

paracordiablog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://paracordia.blog.hu/api/trackback/id/tr1417784830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dallasbird 2022.04.17. 14:02:42

Nem akarok gonoszkodni de eddig is tudtam ,a kismilló Kreml youtube csatorna olyan mérvadó hogy csak na :-)
süti beállítások módosítása