Biztonságpolitika, történelem, hadászat, világpolitika

Paracord

Oroszország válsága

2022. március 01. - Paracord

Az orosz - ukrán háború, melyet Moszkvában a lakosságnak afféle hadgyakorlatként kommunikálnak (és büntetik, aki háborút emleget) 6 teljes napja tart már és még nem látni a végét. A gyors győzelem, melyet a Föld második legnagyobb katonai hatalmától mindenki elvárt volna egyre késlekedik. Az ukrán tábornoki karnak eszébe sem jut leváltani az ország vezetőit, az ukrán hadsereg egységes, az ukrán katonáik pedig elszántak. Semmi hanyatt - homlok menekülés, semmi feladás vagy reszketve, fegyvereket eldobálva tömeges megadás nem történik. Épp ellenkezőleg: keményen harcolnak mindenhol és alig 5 nap alatt közel 6 ezer orosz támadóval végeztek. Ez hihetetlen szám, ha figyelembe vesszük, hogy az orosz hadsereg Afganisztánban teljes 9 évnyi harc alatt (!) vesztett 26 ezer embert, azaz havonta 240 katonájuk esett el, napi 8 főnyi veszteséget produkálva. És nem napi EZER!

ukran_haboru.jpg

A kép forrása: Financial Times (www.ft.com)

Persze lehet mondani, hogy az ötször nagyobb és ötször erősebb orosz hadsereg kiiktatta az ukrán vadászgépeket, reptereket, kikötőket, hadihajókat és fontos támaszpontokat, de így még siralmasabb az összkép, hiszen ezek nélkül is kitart az ukrán hadsereg. Kilőttek 191 orosz harckocsit, leszedtek 27 repülőt, 29 helikoptert és több tucat egyéb katonai eszközt [forrás].

Az oroszok minden területen óriási veszteségeket szenvednek: odahaza zuhan a rubel, a nemzetközi pénzvilág szankciói miatt az összeomlás szélén áll bankrendszerük, kereskedelmi csatornáikat nagyrészt lezárták és a teljes nemzetközi elszigetelődés felé tartanak. Ehhez jön, hogy katonai kiadásaik megsokszorozódtak és több millió rubel értékben vesznek oda nap mint nap katonai eszközeik a harcokban. Ha a kínaiakkal is megromlik a kapcsolatuk, Európa pedig rájön arra, hogy miként válthatná ki az orosz gázt (amin már dolgoznak), akkor Oroszország a középkorba zuhan vissza.

A több, mint 21 éve hatalmon lévő Putyin nagyon elszámította magát: azt hitte a rettenthetetlen orosz hadsereg közeledtére Zelenszkij hatalma azonnal összeomlik és az ukránok könyörögni fognak a kegyelméért. Biztosra vette, hogy simán kikényszerítheti tőlük a Krím elcsatolásának aláírását, Ukrajna demilitarizálását (fegyvermentes övezetté nyilvánítását) és egy orosz-barát bábkormány kinevezését (melynek névsorát természetesen ő maga állíthatja össze). A nyugat eközben rettegve tűri az orosz terjeszkedést, mert fél a hatalmas Orosz Birodalomtól. Ehhez képest fél tucat nyugati ország szállít most Ukrajnának fegyvereket, kizárták Oroszországot a nemzetközi pénzvilágból és Ukrajna hősiesen harcol a túlerővel, megvédve nagyvárosait.

ukraine_marc3.jpg

Oroszország egyértelmű válságban van, melyből csak úgy tud kikeveredni, ha az orosz gazdasági - politikai elit leváltja a megalomán és józan ítélőképességét elvesztett Putyint. Annak idején, 58 éve, 1964 októberében egy másik Szovjetunióbeli diktátort, Nyikita Hruscsovot is leváltották, igaz ott a pártállam vezetői léptek Brezsnyev köré tömörülve. Ám hasonló puccs ma sem kizárt, hiszen Putyin környezetében is akadhatnak józan gondolkodású orosz vezetők. Amíg azonban ez nem történik meg, bármi megeshet. Akár az is, hogy Putyin tehetetlenségében egyre durvább eszközökhöz nyúl majd. Veszteni ugyanis nem szeret és nem is tud. /2022.03.01.15:28/

paracordiablog.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://paracordia.blog.hu/api/trackback/id/tr6317769194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.03.05. 11:46:56

Előbb-utóbb Oroszország elfoglalja majd az ukrán városok többségét, de nem sok köszönete lesz a győzelemben. Az ukránok generációkra meggyűlölik megszállóikat és folyamatos engedetlenséget, később gerilla-harcot kezdenek majd ellenük. Közben Európa kiváltja földgáz-függését és végleg elszigeteli Oroszországot.

Ljozsef 2022.04.17. 13:39:52

@Argus_: Ez nagy valószínűséggel így lesz, de nagyon sokba fog kerülni Európának is, aki jól jár az Amerika. Sajnos Európa vezetői csak Putyin felelősségéről beszélnek, arról egy szót sem hogy ez a helyzet a nyugati világ, elsősorban Amerika hibája is. Ez a háború elkerülhető lett volna, tárgyalásos úton megoldható, de nem ez volt a cél!
süti beállítások módosítása